2018. február 23.
   

Képek az oldalról

Keresés az Áruházban

Bevásárló kosár

VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

Véletlen termékek

SPRO DragMaster EC-Class 430
SPRO DragMaster EC-Class 430

Shimano Joy Feeder 360
Shimano Joy Feeder 360

Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 PE
Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 PE

MISU Atom Mic 11gr réz
MISU Atom Mic 11gr réz

Korum Series S5 Hook 8-as méret
Korum Series S5 Hook  8-as méret

Glavinjera - szilikon ólomhal 7cm 20gr S Szürke
Glavinjera - szilikon ólomhal 7cm 20gr S Szürke

Delalande Sandra 9cm sárga
Delalande Sandra 9cm sárga

Delalande Sandra 7cm Piros fehér
Delalande Sandra 7cm Piros fehér

Delalande Sandra 12cm Piros fehér
Delalande Sandra 12cm Piros fehér

CORMORAN CORA-Z Shimura DD 14cm flash mast
CORMORAN CORA-Z Shimura DD 14cm flash mast

.
Pergetés 1 rész, Bot, orsó, zsinór PDF Nyomtatás E-mail
Felhasználói értékelés: / 64
LegrosszabbLegjobb 
Írta: Biró István   
2006. szeptember 19.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarország legjobb pisztrángos vizei Itt folynak a lábunk alatt. A Pinka és a Gyöngyös évek óta a kedvenc vizeim, közé tartozik. Aminek több oka is van, fantasztikusan szép környezetben lehet szerintem a halak királynőit A pisztrángokat és a domolykókat horogra csalni. Nem véletlenül írtam, hogy „királynő” mert szerintem a legszebb hal a pisztráng, de a szépsége mellett, ravasz, rejtőzködő, óvatos s nehezen becserkészhető, amikor pedig sikerül becsapni nagyon harciasan és okosan próbál megszabadulni a horogtól. Az elmúlt tíz évben amióta tudatosan próbálom keresni és horogra csalni Őket, sok tapasztalattal s fontos információval gyarapodtam, amit most megosztok önökkel.

Amennyiben velem tartanak, megpróbálom megmutatni a pergetésben rejlő lehetőségeket, próbálok segíteni, mikor, hol, pergethetünk eredményesen, hogyan állítsuk össze pergető felszerelésünket, milyen szempontok alapján válasszuk meg műcsalinkat a bőséges kínálatból. És lesz még szó más különféle dolgokról, amelyek ismerete szerintem elengedhetetlen az eredményes pergetéshez. Remélem, kezdő, haladó és profi pergető horgász is talál majd írásaimban kedvére valót.

Bot:
 A pergetőbotnak sok feltételnek kell eleget tenni. Segítségével juttatjuk a műcsalit a kiszemelt helyre, érezni kell a csalink mozgását, jelzi a kapást, elég erősnek kell lenni az adott körülmények között a hal fárasztásához, kiemeléséhez, vagy a szákba vezetéséhez.
A botválasztásnál azt biztosan tudjuk, hogy pergetni szeretnénk vele! Feltehetően azt is elterveztük, hogy mit akarunk fogni. Könnyű bottal pergethetünk pisztrángra, sügérre, domira, még süllőre is, de csukára és főleg harcsára, komolyabb szerszám szükséges. Előre el kell dönteni milyen zsinórt fogunk használni. A monofil zsinór nyúlása keményebb, míg a fonott zsinórok a nulla nyúlásukkal lágyabb botot igényelnek. Fontos döntés még, teleszkópos vagy kétrészes (esetleg 3-4 részes) botot használjunk. A teleszkópbot hívei elsősorban a hosszabb bothoz tartozó egyszerűbb szállítást írják a javára. Ezzel szemben az összerakható bot gyűrűi kedvezőbb elosztásúak lehetnek, s a kevesebb toldás miatt kisebb a súlya. A különbségek nem olyan nagyok, hogy ne dönthetne bárki is tetszése szerint akármelyik mellett. Nem mindegy, milyen halra akarunk pergetni, de legalább ilyen fontos a módszer, a csali kérdése is. Látszólag a kiszemelt hal fajtája a mérvadó, ám pergetésnél a dobás jelenti a nagyobb igénybevételt, tehát meghatározó a használni kívánt csali nagysága. Ehhez igazítjuk a bot dobósúlyát, s a módszerhez a bot hosszát. A pergetést négy fő kategóriába lehet sorolni.

 

 

Halsúly     

Bothossz 

Bot
dobósúly

Csalisúly 

Monofil zsinór

Fonott     

Könnyű pergetés

2 kg-ig

1,80-2,70

0-30g

2-15g

0,15-0,30

0,8-0,13

Közepes pergetés

2,5-3kg-ig

2,10-3,30

15-50g

10-30g

0,25-0,40

0,12-0,25

Középnehéz pergetés

30 kg-ig

2,40-3,00

40-100g

18-60g

0,30-0,45

0,20-0,30

Nehéz pergetés

30 kg-tól

2,40-2,70

30-150g

60g-tól

0,50-től

0,30-tól

1, Könnyű pergetés,
Kisméretű csalikat kell nem túl nagy távolságba eldobni, cél hal pisztráng, Domolykó, sügér, esetleg süllő nem akadós terepen. Csalinak kis körforgókat, támolygókat és kis méretű wobblereket használunk. Monofil esetleg vékony (max 0,13-as) fonott zsinórral.Erre a célra mindenképpen a rövid, 1.8m – 2,7m –ig. terjedő hosszúságú max 0-30gr dobosúlyu botok a legalkalmasabbak. A bot akciója, ha lehet parabolikus legyen, de az igazán jó botoknak gyors és érzékeny a spicce, s ha kell a bottest felkeményedik a hal fárasztása közben. Választási szempontok. Könnyű pici műcsalikat kell eldobni, a halak érzékenysége miatt illetve a mérete miatt, relatív vékony zsinórral horgászva. Erre a célra a minél rugalmasabb, gyorsabb botok a legalkalmasabbak.

2, Közepes pergetés.
Közeli és távolabbi dobásokkal max 15 cm-es műcsalikkal. Célhal süllő, csuka, Domolykó, pisztráng. Monofil de inkább fonott zsinórral a műcsalik szinten minden variációját felhasználva. Erre a célra a 2.1m – 3.3m –es közepesen erős botok átlagban 15-50 gr dobósúllyal. A bot akciója inkább A-s vagy B-s, de ha lehetséges olyat kell választani, aminek gyors és érzékeny a spicce, s mégis rugalmas.
Választási szempontok. A műcsaliknak szinte a teljes palettáját bevetjük a kicsitől a nem túl nagyig. A csali mozgását érezni kell, de az sem jó ha túl „veret” a bot. Nagyobb halakkal is szembe kerülhetünk már, viszont a süllő fárasztása közben ne tudja lerázni magát legyen elég rugalmas.

3, Középnehéz pergetés.
Közeli és távolabbi dobásokkal max 60gr-os műcsalikkal. Célhal süllő, csuka, kisebb harcsák. Monofil esetleg fonott zsinórral a műcsalik szinten minden variációját felhasználva. Erre a célra a 2.4 m– 3.0m–es közepesen erős botok átlagban 15-50 gr dobósúllyal. A bot akciója A-s esetleg B-s, de ha lehetséges olyat kell választani, aminek gyors és érzékeny a spicce, s a bottestben van elég erő ahhoz, hogy akár egy csukának is jól üljön az akasztás, s ha kell megtudjuk fordítani egy akadó előtt.
Választási szempontok. A műcsalikból a közepes méretűtől a nagyig mindent megpróbálunk bevetni a halak becsapására, érezni kell a műcsalit, a csukának rendkívül kemény csontos a szája, ebbe bele kell tudni húzni a horgot bevágáskor, s végül de nem utolsó sorban szükség esetén akár 5-10kg-os halat is eltudjunk téríteni attól a szándékától, hogy akadóba meneküljön.

4, Nehéz pergetés.
Kimondottan nagyhalakra nehéz terepen az esetek többségében csónakból. Ide mindenképpen rövidebb botokra van szükségünk, hogy fárasztásnál közvetlen kapcsolatban legyünk a hallal. Míg egy lágyabb bot esetében megengedhető, sőt hasznos is, hogy „nyúlik” a pálca, addig egy nehéz pergetésnél ez sokszor halvesztést is eredményezhet.

A botoknál nagyon fontos még a „felszereltség” is. A nyél ne legyen túl vékony, de ne legyen túl vastag se, mert mind a kettő fárasztó, ha sokáig kell fogni. Orsótartó legyen mindenképpen erős, de nem jó, ha tiszta fém, mert télen hidegben nagyon rossz érzés, amikor szinte ráfagy az ember keze. A gyűrűk szerintem csak és kizárólag jó minőségűek lehetnek szlíciumkarbid (SIC), vagy az alumínium-oxid betétesek. Azonban ezekre is érdemes oda figyelni, mert a legjobb gyűrű is sérülhet, s ne akkor vegyük észre, amikor életünk halát engedtük el 

Orsó:
A pergetés során nagyon nagy terhelés jut az orsóra, ezért csak és kizárólag jó minőségü (nem feltétlenül drága) orsót használjunk. Mindig legyen összhangban az orsónk a bottal, ha mód és lehetőség nyílik rá, mindig rá kell próbálni a botra az orsót vásárláskor, mert csak igy lehetséges az, hogy a legoptimálisabb súly eloszlású legyen a felszerelés. A bot és orsó akkor van összhangban egymással, ha súlypontja  oda esik ahol fogjuk a botot. Ezt a legkönnyebben úgy ellenőrizhetjük, hogy a mutatóujjunkkal megpróbáljuk megkeresni azt a pontot, ahol visszintesen áll a bot. Amennyiben ez arra a területre esik, ahol normálisan is fogjuk, akkor tökéletes a választás.
A jó pergető orsóban minden alkatrész fémből készül, ami garancia arra, hogy sokáig működő képes maradjon. Azért pár dolgot kiemelnék, amire figyeljünk oda. Orsónk csapágyazásánál ne döljünk be a számoknak, 4 csapágy is elegendő lehet, ha jó minőségü és jó helyen van. Lehetőleg minden teherviselő pont legyen csapágyazva, csapágyazva legyen a hajtókar mindkét oldala, a nyakrész és a zsinorvezető is, s a fej minden esetben tűgörgős legyen.
Rendkívül fontos követelmény az orsóval szemben, megbízható fék, sima egyenletes futás. A pergetés jellegéből adódik a folyamatos dobálás. Ha az orsó nem rakja szépen a zsinórt, akkor a lazább rész dobáskor könnyen leugorhat ezzel gubancolódást idézhet elő. A fonott zsinór egyáltalán nem nyúlik. Ebből adódó erőelnyelést csak a bot rugalmassága és az orsó fékje tudja átvállalni. A bot terhelhetősége véges, ezért fontos az orsó fékje. A helyesen beállított jó fék megvédi a botot a töréstől, s segít abban, hogy a halunkat sikeresen kifárasszuk.. A fék minőségét ellsnőrizhetjük kézzel „szárazon” illetve ha megnézzük az orsó „robbantott” rajzát, pillanatok alatt kiderül hány lamellás az orsónk fékje. Amikor a fék legalább 5-7 lamellát tartalmaz, szinte biztosak lehetünk, hogy kitünő fékkel rendelkezik. A dob anyaga fém legyen, f?leg akkor ha fonott zsinórt is használunk. Karbon dobra nem szabad fonott zsinort tekerni, mert a nagy erőhatások miatt eltörhet. Az orsó egyik legfontosabb tulajdonsága a dobmérete ezt úgy határozták meg, hogy mekkora monofil zsinórból megy fel 100m. Szerintem a pergetésre a legalkalmasabb a 40-es méret.

Zsinór:
A pergető zsinórral kapcsolatban a legfontosabb követelmény, hogy minimális nyúlása legyen, kopásálló és sajnos bírni kell az adott vizet is amiben pergetni kívánunk. A színének én nem nyílvánítok túl nagy jelent?séget, de bizonyos esetekben sajnos mégis oda kell figyelni rá. Amikor kristály tiszta vizben vagy balinra pergetünk érdemes olyan színt választani ami az adott vízben a legkevésbe látszik. A zsinórnál viccesen azt szoktam mondani, hogy kétféle pergető horgász van az egyik aki már fonott zsinorral dobál a másik pedig aki majd azzal fog.  Évek óta pergetek fonott zsinórral és bátran kijelenthetem, hogy a jó minőségü fonottnak csak pozitív tulajdonsága van. Nincs nyúlása ezért sokkal közvetlenebb a csalivezetés intenzívebbb a kapás. Illetve van egy nagyon fontos jó tulajdonsága, az elakadt műcsalit az esetek 80%-kában megtudjuk menteni, mert vagy sikerül kihúzni a kisebb akadót, vagy kinyúlik a horog. Ammi a mostani műcsali áraknál nem elhananyagólható szempont. A fonott zsinórból mindenki a saját ízlése és pénztárcája alapján választhat, de nem szabad soha elfelejteni, hogy a fonottnak körszövöttnek és felület kezeltnek kell lennie. Különben megkeserítheti a horgászatunkat. A kör-körös keresztmetszett elengedhetetlen feltétele, hogy nagyokat tudjunk vele dobni, s a dobon ne tudjanak egymásra ragadni. A felület kezelés pedig azért fontos, mert így zsinórunk nem szívja magába a vizet, s a szennyeződést nem hordja be a bot gyűrüi közé. Azonban van egy fontos dolog amit tudni kell, a fonott zsinor nem szereti a csomót, az átlagos kötések gyengítik. Az általam használt és tesztelt csomók közül a Palomár volt az egyetlen amit biztonsággal merek ajánlani, illetve van egy direkt fonott zsinorhoz kifejlesztett eszköz a Not a Knot, ami egy érdekes fém darabka, aminek segítségével csomónélkül tudjuk a műcsalinkat a fonottzsinorra „kötni”. Ezel a módszerrel nem gyengítjük a zsinórunkat, s még egy fontos érv, nincs kötési veszeteség.

Műcsalik

A műcsalik valamilyen mesterséges anyagból készült eszközök, amelyek kissé vagy teljes egészében utánozzák a halak táplálékát képező apró állatokat. Anyagukat tekintve készülhetnek fából, fémből, műanyagból, gumiból, állati szőrzetből stb. A gyártók és a találékony horgászok hihetetlen formákat módszereket találtak ki. Azonban ez olyan sokrétü, hogy megpróbálom egy külön írásban összefoglalni.

 

Utolsó frissítés ( 2010. február 11. )
 
< Előző   Következő >
.

Temék ismertető

Korum Series S5 Hook 10-es méret
Korum Series S5 Hook  10-es méret


MISU Piscot Dana 16gr ezüst
MISU Piscot Dana 16gr ezüst


Delalande Sandra 9cm zöld-piros
Delalande Sandra 9cm zöld-piros


SPRO DragMaster EC-Class 430
SPRO DragMaster EC-Class 430


Plano Emeletes Láda 1354
Plano Emeletes Láda 1354


Korum Series S4 Hook 12-es méret
Korum Series S4 Hook  12-es méret


KORUM Quick change beads
KORUM Quick change beads


Shimano Joy Feeder 360
Shimano Joy Feeder 360


SHIMANO Catana CX Match 390FA
SHIMANO Catana CX Match 390FA


MISU Misu Cuta 16gr ezüst
MISU Misu Cuta 16gr ezüst


KORUM Rig Sleeve Mini szilikon hüvely
KORUM Rig Sleeve Mini  szilikon hüvely


CORMORAN CORA-Z Shimura DD 14cm flash mast
CORMORAN CORA-Z Shimura DD 14cm flash mast


KORUM S3 4-es méret
KORUM S3  4-es méret


Rapala Blue Fox Esox BFEX22 SILE
Rapala Blue Fox Esox BFEX22 SILE


Universal (Gipo) Siluro 10 gr Ezüst
Universal (Gipo) Siluro 10 gr Ezüst


Delalande Sandra 7cm gyöngyház
Delalande Sandra 7cm gyöngyház


Delalande Sandra 12cm Piros fehér
Delalande Sandra 12cm Piros fehér


Korum Series S5 Hook 4-es méret
Korum Series S5 Hook  4-es méret


HALDORÁDÓ Pellet Juice - Mézes Pálinka
HALDORÁDÓ Pellet Juice - Mézes Pálinka


NEVIS Black Match 40
NEVIS Black Match 40


Új termékek

Delalande Sandra 9cm Piros flitteres
Delalande Sandra 9cm Piros flitteres

Delalande Sandra 12cm Piros flitteres
Delalande Sandra 12cm Piros flitteres

Delalande Sandra 9cm sárga
Delalande Sandra 9cm sárga

Delalande Sandra 12cm sárga
Delalande Sandra 12cm sárga

Delalande Sandra 9cm gyöngyház fekete háttal
Delalande Sandra 9cm gyöngyház fekete háttal

Delalande Sandra 12cm gyöngyház fekete háttal
Delalande Sandra 12cm gyöngyház fekete háttal

Delalande Sandra 9cm zöld-fekete
Delalande Sandra 9cm zöld-fekete

Delalande Sandra 12cm zöld-fekete
Delalande Sandra 12cm zöld-fekete

Delalande Sandra 9cm zöld-piros
Delalande Sandra 9cm zöld-piros

Delalande Sandra 12cm zöld-piros
Delalande Sandra 12cm zöld-piros

Delalande Sandra 9cm Motorlolaj/Cola
Delalande Sandra 9cm Motorlolaj/Cola

Delalande Sandra 12cm Motorlolaj/Cola
Delalande Sandra 12cm Motorlolaj/Cola

Delalande Sandra 9cm Piros sárga
Delalande Sandra 9cm Piros sárga

Delalande Sandra 12cm Piros sárga
Delalande Sandra 12cm Piros sárga

Delalande Sandra 7cm Piros fehér fekete háttal
Delalande Sandra 7cm Piros fehér fekete háttal

Delalande Sandra 9cm Piros fehér fekete háttal
Delalande Sandra 9cm Piros fehér fekete háttal

Delalande Sandra 12cm Piros fehér fekete háttal
Delalande Sandra 12cm Piros fehér fekete háttal

Delalande Sandra 7cm gyöngyház
Delalande Sandra 7cm gyöngyház

Delalande Sandra 9cm gyöngyház
Delalande Sandra 9cm gyöngyház

Delalande Sandra 12cm gyöngyház
Delalande Sandra 12cm gyöngyház

Gyártók
Kiemelt termékek

NEVIS Feeder Runner 5500
NEVIS Feeder Runner 5500

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 BRST
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 BRST

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 CROS
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 CROS

Rapala Blue Fox Lucius BFLU12 RH
Rapala Blue Fox Lucius BFLU12 RH

Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 BP
Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 BP

Maver Genesis Black Ice Match
Maver Genesis Black Ice Match

Féder bottartó páros
Féder bottartó páros

Salmo Image Salmon 8 S GT
Salmo Image Salmon 8 S GT

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 GYCT
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 GYCT

Rapala Blue Fox Esox BFEX22 PIFU
Rapala Blue Fox Esox BFEX22 PIFU

CORMORAN CORA-Z Shimura DD 14cm perch
CORMORAN CORA-Z Shimura DD 14cm perch

Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 PE
Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 PE

SPRO DragMaster EC-Class 430
SPRO DragMaster EC-Class 430

Rapala Blue Fox Esox BFEX22 GFRU
Rapala Blue Fox Esox BFEX22 GFRU

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 RYT
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 RYT

Preston Ring Swivels method feeder
Preston Ring Swivels method feeder

Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 WY
Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 WY

Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 SBGS
Rapala Blue Fox Inkoo BFIN16 SBGS

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 SBLG
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 SBLG

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 CHWT
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 CHWT

KORUM Rig Sleeve Mini szilikon hüvely
KORUM Rig Sleeve Mini  szilikon hüvely

Korum Series S4 Hook 12-es méret
Korum Series S4 Hook  12-es méret

NEVIS Legacy RD 50
NEVIS Legacy RD 50

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 FRTU
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 FRTU

KORUM Quickchange Swivel Size 8
KORUM Quickchange Swivel Size 8

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 CROC
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 CROC

Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 CROG
Rapala Blue Fox Lucius BFLU20 CROG

Plano Emeletes Láda 1354
Plano Emeletes Láda 1354

KORUM Rig Sleeve Micro szilikon hüvely
KORUM Rig Sleeve Micro szilikon hüvely

KORUM Quick change beads
KORUM Quick change beads

© 2018 Vasi Peca Horgászbolt
Vasi Peca Horgászbolt! minden jog fennt tartva Fish Soft Bt.